Werkwijze onderzoek en observatie bij Sensorische Informatieverwerkingsproblemen – Maatwerk voor Kinderen – Ede
Galvanistraat 7 unit C0.15 6716AE Ede Tel:06-36507096

Welkom bij Maatwerk voor kinderen

Praktijk voor groei & ontwikkeling van kinderen

Sensorische informatieverwerking, Reflexintegratie, Brain Gym®

Logopedie vanuit beweging, vanuit een ander perspectief

Voor Ede en omliggende gemeenten

Adresgegevens

Galvanistraat 7 unit C0.15
6716AE Ede
Tel:06-36507096

Werkwijze onderzoek en observatie bij Sensorische Informatieverwerkingsproblemen

Heeft u een hulpvraag met betrekking tot een mogelijk sensorische informatieverwerkingsprobleem bij uw kind? Wilt u laten onderzoeken of dit aan de hand is? Loopt uw kind hierdoor vast op school? Of heeft u behoefte aan handvatten op dit gebied in de dagelijkse thuissituaties? Dan kan ik samen met u onderzoek doen naar mogelijke SI-problemen. Is er ook een logopedische hulpvraag dan zal ik ook logopedisch onderzoek doen en kan dit onderdeel zijn van het logopedisch onderzoek en de behandeling.

Is er geen logopedische hulpvraag, dan is er een andere aanpak. Na een intake met u als ouders ga ik in enkele behandelingen met diverse materialen met uw kind onderzoekend spelen. Daarbij vraag ik u als ouders een Sensory Profile in te vullen. Wanneer er ook een hulpvraag vanuit school is, dan kan de leerkracht de Schoolcompanion vragenlijst invullen. Een gesprek met de leerkracht en een observatie in de klas maken dan ook onderdeel uit van de aanpak. Zo ontstaat er een Sensorisch Profiel van uw kind, ook in combinatie met wat u vertelt over dagelijkse situaties (en school). Bij SI werk je vanuit een hypothese. Het vraagt om maatwerk: wat is de ingang bijvoorbeeld bij uw kind voor meer balans/rust? Wat kenmerkt uw kind niet alleen in wat lastig is maar ook wat zijn/haar kwaliteiten zijn? Wat is er nodig om meer te luisteren? Hoe kan uw kind meer ‘invoegen’ in de structuur op school? Dit zijn zo wat vragen die kunnen spelen.

Voor elk kind zijn er andere antwoorden: is het bijvoorbeeld nodig om uw kind meer de gelegenheid te geven om te bewegen óf is het belangrijk om informatie niet alleen auditief aan te bieden maar alle zintuigen in te zetten óf is het belangrijk om voor uw kind met een duidelijke structuur door middel van picto’s te werken? Wat is de ingang bij uw kind om verder te komen c.q te leren?

Wanneer onderzoek naar Sensorische informatieverwerkingsproblemen op zichzelf staand is (geen onderdeel van de logopedische hulpvraag) wordt dit niet vergoed door de zorgverzekeraar. Soms wil school een bijdrage leveren aan het onderzoek of kunnen kosten (deels) vergoed worden via de Gemeente. Kijkt u voor de tarieven op de pagina Tarieven.

Ik werk bij SI-problemen ook regelmatig samen met een kinderfysiotherapeut of ergotherapeut die gespecialiseerd zijn in sensorische informatieverwerkingsproblemen.

Voor meer informatie over Sensorische informatieverwerking kijkt u ook op de site www.nssi.nl